Chevrotin

Om du fortfarande inte har bestämt dig för att prova ost Chevrotin, låt oss berätta mer om den.

Det finns många variabler som påverkar smaken av ost Chevrotin. Lär dig mer om denna fantastiska ost och du kommer att veta hur du väljer det bästa Chevrotin när du köper.

Vi har samlat all information du behöver för att lära dig mer om ost Chevrotin. Vi hoppas att du uppskattar den lika mycket som att äta den.

Kanske visste du inte om existensen av ost Chevrotin till nu. Eller så har du letat efter den eftersom Chevrotin är din favoritost. Oavsett vilket, här erbjuder vi dig massor av information om denna ost så att du kan lära känna den bättre.

Introduktion

Chevreosten, även känd som Chevrotin, är en speciell ost som tillverkas för hand enligt unika metoder sedan 1600-talet. Osten tillverkas uteslutande av opastörisad getmjölk på gårdar och har en karaktäristisk runda form. Chevrotin är en ost med pressad, opastörisad getmjölk och tvättad yta, som mognar på tallbräder och vänds minst tre gånger i veckan. Den är född i mitten av de hårdaste och brantaste bergen, där endast getter av alpinrasen trivs och betar i rika och varierade växtligheter som växer på kalkhaltiga nordliga föralperna, där den får rikliga nederbörd på grund av sitt direkta exponering mot västliga vindar. Denna fuktighet, tillsammans med en relativt måttlig höjd, främjar utvecklingen av betesmarker och skogar. Getternas utfodringstekniker, som är inriktade på en omfattande utnyttjande av naturresurser, främjar mångfalden av denna alpväxtlighet, vilket återspeglas i ostens aromatiska egenskaper.

Utseende och smak

Chevrotin är en rund ost med en diameter på 9-12 centimeter och en höjd på 3-4,5 centimeter. Den väger mellan 250 och 350 gram och liknar en mindre Reblochon-ost. Osten har en tunn, lättrosa skorpa som delvis täcks av ett tunt vitt lager, huvudsakligen bestående av Geotrichum. Den mjuka och krämiga osten kan ha en kärna och små hål fyllda av kräm. Den har en ljust gul färg och en trevlig getsmak med blommiga och mjölkmässiga toner. Smaken är intensiv, mandelaktig och underbart komplex. Dess närmaste släkting är Petit Fiancé des Pyrénées. Chevrotin mognar i åtta till tio dagar på tallbrädor och spelar en liknande roll som Reblochon. Om osten är mogen bör den tas ut ur kylskåpet en timme innan den serveras för att nå rumstemperatur.

Servering och parning

För att njuta av Chevrotin kan du göra en Chevrotin Cassolettedredetedre med vitlök: gnid en liten kastrull med vitlök och tillsätt sedan en halv Chevrotin. Tillaga i ugnen tills osten smälter och servera den sedan. Denna "lillebror" till Reblochon går bra ihop med en strukturerad och kraftig vit eller rödvin. När du väljer vin är det rekommenderat att välja en torr vitvin från Roussanne-druvan - en Savoy-vin, en Chignin-Bergeron, en Saint-Joseph - samt Mondeuse eller Côte-Rôtie, eller en Bandol för röttvin. Det är viktigt att välja ett mognat rödvin med milda tanniner för att inte överväldiga de fruktiga aromerna i Chevrotin. Osten har fått skyddad ursprungsbeteckning (AOC) sedan 2002 och D.O.P. i Europa sedan den 19 augusti 2005.

  • Exclusivement de la ferme, et du lait exclusivement cru
  • La chevrotine est effectué à la main de manière unique pour un fromage de chèvre
  • Il est né au milieu des montagnes les plus brutales et les plus escarpées, où seules les chèvres de la race alpine qui sont particulièrement bien adaptées, paîchent à leur goût, dans une végétation riche et diversifiée qui pousse sur le sol des préalpes calcaires nord
  • Il reçoit des précipitations abondantes en raison de son exposition directe aux flux occidentaux
  • Cette humidité, conjuguée à une altitude relativement modérée, favorise le développement de pâturages et de forêts
  • Les techniques de traitement des chèvres, orientées vers la vaste exploitation des ressources naturelles, favorisent la diversité de cette flore alpine, qui se manifeste dans les caractéristiques aromatiques de ce fromage

✓ Frankrike